ΑρχικήΠοδόσφαιροΝέα Τούμπα, «κλειδί» να χτυπάει η καρδιά του ΠΑΟΚ!

Νέα Τούμπα, «κλειδί» να χτυπάει η καρδιά του ΠΑΟΚ!

Όλα όσα συνέβησαν στη σημερινή παρουσίαση των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη μελέτη και το σχεδιασμό του νέου γηπέδου των «ασπρόμαυρων». Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, το χρονοδιάγραμμα και τις πρώτες σκέψεις.

Η επόμενη σελίδα του ΠΑΟΚ λειτουργεί σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση της κατασκευής της Νέας Τούμπας, χωρίς παράλληλα να αλλοιωθεί η αίσθηση της οικειότητας που προσδίδει στους φιλάθλους η επίσκεψη στο γήπεδο.

Το παραπάνω, πρόκειται να ενισχυθεί -σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σημερινή (21/06) συνέντευξη Τύπου– κάνοντας λόγο για μεταφορά της «πύρινης» ατμόσφαιρας στο νέο γήπεδο, με τον Nick Reynolds, project director της Νέας Τούμπας να προσθέτει: «Θέλουμε να πάμε το νέο γήπεδο σε άλλο επίπεδο. Να πάρουμε αυτή την πύρινη ατμόσφαιρα και να την προσδώσουμε στο νέο κτήριο».

Οι υπογραφές με τις εταιρείες Salfo, Populous για τη μελέτη του masterplan και του business plan για τη Νέα Τούμπα

«Σίγουρα πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές ημέρες, στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Η επιμονή του Ιβάν Σαββίδη, οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, η δύναμή του, όραμά του, όπως τα υποσχέθηκε όλα από την πρώτη στιγμή, όταν ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ», επισήμανε ο Μάκης Γκαγκάτσης, αναφερόμενος στη τεράστια συνδρομή του Ιβάν Σαββίδη στην υλοποίηση του νέου γηπέδου.

Παράλληλα, το πρώτο βήμα που αποτέλεσε την απαρχή του εγχειρήματος της νέας Τούμπας έγινε με την υπογραφή των συμβάσεων με τις Salfo και Populus (δείτε εδώ), ενώ η ολοκλήρωσή της το 2026, δεδομένου ότι η οικοδομική άδεια πρόκειται να δοθεί το καλοκαίρι του 2023, είναι εφικτός και ρεαλιστικός στόχος.

Και όπως συμπλήρωσε ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων και ανάπτυξης κτηριακών υποδομών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Δημογιάννης: «Στόχος μας είναι να είμαστε στο νέο γήπεδο το 2026 και είναι ένας στόχος ρεαλιστικός…», δείτε αναλυτικότερα εδώ.

Οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές στους μελετητές είναι:

Πλήρης εφαρμογή των κανόνων UEFA & FIFA για την ασφάλεια.

Μεταφορά της ψυχής και της ατμόσφαιρας του υφισταμένου γηπέδου στο νέο.

Εμπορική λειτουργία του γηπέδου 365 μέρες το χρόνο.

Στην εξίσωση της συζήτησης μπήκε κι ο κόσμος του Δικεφάλου, με τον project director, Δημήτρη Μουτσάκη να επισημαίνει ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο (θυμηθείτε εδώ) οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ πρόκειται να παραλάβουν τρεις προτάσεις των μελετών του γηπέδου, τις οποίες αφού αξιολογήσουν, θα θέσουν στον κόσμο της ομάδας προκειμένου να καταλήξουν στην τελική πρόταση.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι μίλησε τόσο για το θέμα της χρηματοδότησης, όσο και για τα κριτήρια επιλογής των εταιριών που αναμένεται να αναλάβουν το σχεδιασμό και τη μελέτη της Νέας Τούμπας.

«Έχω κάνει πολλά έργα στη ζωή μου και έχω κάνει και έργα, μεγαλύτερα από αυτό. Αυτό όμως, έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και ίσως είναι ένα από τα πιο απαιτητικά. Αν δε δω τα σχέδια, όπως τα έχω συζητήσει με τους μελετητές, δε θέλω να μιλήσω για το κόστος».

Δείτε αναλυτικότερα, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Ιωάννης Φωτεινός, C.E.O. της εταιρείας SALFO

“Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος που είμαι εδώ. Από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το γήπεδο, πριν 3-4 χρόνια, χωρίς να είμαι ΠΑΟΚτσής και περπατήσαμε στον αγωνιστικό χώρο, αισθάνθηκα μία ανατριχίλα”

” Όταν καλεστήκαμε από τον ΠΑΟΚ να καταθέσουμε την πρόταση μας για τις μελέτες και τον συντονισμό της Νέας Τούμπας, σκεφτόμουν ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Σκέφτηκα ότι η εταιρεία Populous είναι η ιδανική λύση με τεράστια εμπειρία σε κατασκευή γηπέδων, μαζί με μια σειρά από μελετητικά γραφεία. Αυτή ήταν η ιδέα του σχηματισμού αυτής της ομάδας”

Θυμηθείτε τα παραπάνω, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Nick Reynolds, project director για την Νέα Τούμπα: «Θέλουμε να συμπεριλάβουμε την ιστορία του ΠΑΟΚ» 

Από την πλευρά του, ο project director της Νέας Τούμπας, επισήμανε: «Είμαι μεγάλη μας χαρά να βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας. Είναι μεγάλη τιμή να αναλάμβουμε αυτό το πρότζεκτ και είναι πολύ σημαντικό που θα δουλέψουμε με μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα έργο που θέλουμε να συμπεριλάβουμε μέσα όλη την ιστορία της ομάδας.  

Όπως γνωρίζετε, η σχεδιαστική μας προσέγγιση είναι να δημιούργησουμε ένα έργο μοναδικό για το περιβάλλον και για την κοινότητα συνολικά. Έχουμε την τύχη ως εταιρεία να σχεδιάζουμε στάδια για στιγμές με μεγάλο πάθος, σχεδιάζουμε για μια ομάδα με πλούσια και σπουδαια ιστορία. Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές πρόκειται για ένα νέο σώμα. 

Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα γήπεδο που θα είναι τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη. Δεν θα είναι ένα απλό στάδιο, αλλά θα είναι ένα hub για όλους, ένα μέρος για εκδηλώσεις όλο τον χρόνο και για όλους τους κατοίκους της πόλης, έτσι ώστε να αυξήσουμε την χρήση του γηπέδου πέραν των αγωνιστικών δεδομένων. 

Θέλουμε να πάμε το νέο γήπεδο σε άλλο επίπεδο. Να πάρουμε αυτή την πύρινη ατμόσφαιρα και να την προσδώσουμε στο νέο κτήριο. Εστιάζουμε στην εμπειρία των φιλάθλων, χρησιμοποιούμε ως εργαλείο την γεωμετρία του χώρου αλλά και εντάσσουμε και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε να συνεχιστεί αυτή την ατμόσφαιρα στην Νέα Τούμπα. 

Η περιοχή του γηπέδου είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι θα φτιάξουμε κάτι εξαιρετικό που θα απολαύσουν οι επόμενες γενιές. Εμείς θεωρούμε ότι η τοποθεσία είναι ιδανική, είναι μια σπάνια ευκαιρία να δείξουμε σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου, στόχος μας είναι να φτιάχνουμε τα πιο βιώσιμα στάδια. Όπως και με τα υπάρχοντα γήπεδα, θέλουμε η Νέα Τουμπα να είναι του λαού, για τον λαό… 

Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε έμπνευση από τα τοπικά στοιχεία για τη Νέα Τούμπα. Έχουμε κάνει και σε άλλα έργα, να οραματιστούμε ένα σχέδιο βάσει των στοιχείων που συλλέγουμε. Θα έχετε δει σε έργα που έχουμε κάνει όπως το «Αβίβα» ή το «Γουεμπλεϊ» ή το «Έμιρεϊτς» ότι προσπαθούμε να κάνουμε κάτι εντελώς ξεχωριστό. Παράδειγμα και το γήπεδο της Τότεναμ που είναι τοπόσημο για την πόλη του Λονδίνου. 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε στην Τούμπα κάτι ανάλογο που κάναμε στο «Έμιρειτς» λόγω της ρυμοτομίας στην περιοχή. Εκεί φτιάξαμε μια υπερυψωμένη πλατεία λόγω του οικοπέδου που υπήρχε… 

Το βασικό στοιχείο αυτό του σταδίου είναι να μην συμβιβαστούμε μόνο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα γήπεδα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δεν γίνεται να αφορούν μόνο τα αγωνιστικά, θέλουμε να κάνουμε ένα γήπεδο για διάφορες εκδηλώσεις που θα δώσει διαφορετική ζωή στην περιοχή. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό πυρήνα και να μεταφέρουμε το πάθος στης Τούμπας στο νέο design. 

Η Νέα Τούμπα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει. Τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ σε τέτοιες τοποθεσίες δημιουργούν προκλήσεις για εμάς. Ένα πρότζεκτ για να αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους.

Έχουμε καταλάβει πλέον το πόσο σημαντικό να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται σε τέτοιους χώρους. Στην καριέρα μου έχω δει πολλά γήπεδα και εντός και εκτός πόλης, σε αυτά τα 25 χρόνια. 

Έχω παρατηρήσει ότι ξεκινήσαμε την μεταφορά από την πόλη στα περίχωρα και τώρα από τα περίχωρα έχουμε την επιστροφή στην πόλη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα για την τοποθεσία, την θεωρώ ιδανική». 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

22,501ΥποστηρικτέςΚάντε Like
6,323ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
70ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
122ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ