Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιδιαίτερο προορισμό, που θα αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ αύριο στο Conference League
Η αποστολή του ΠΑΟΚ βρίσκεται στο Γιβραλτάρ για να αντιμετωπίσει τη Λίνκολν στο στάδιο «Victoria Stadium», με τη σέντρα του αγώνα να είναι προγραμματισμένη στις 19:45. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επιχείρησε να μας βάλει στο κλίμα του αγώνα, αλλά και να μας γνωρίσει μέσα από τη ματιά της το ιδιαίτερο Γιβραλτάρ.
Αναλυτικά όσα αναφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ:
Αυτό το κομμάτι γης που χωρίζει την Ιβηρική χερσόνησο από την Αφρική και την Μεσόγειο από τον Ατλαντικό, αριθμεί μόλις 35.000 κατοίκους κι ενώ βρίσκεται στην Ισπανία, ανήκει στην Βρετανία. Το Γιβραλτάρ είναι η τελευταία αποικία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αρκεί μια μέρα για να το εξερευνήσεις. Φτάνει ν’ ανέβεις στο βράχο, να δεις τους πιθήκους και να σου πουν οι ντόπιοι ότι κάποτε εκεί, σε μία σύντομη τελετή, ο Τζον Λένον παντρεύτηκε τη Γιόκο Ονο…
Ιστορία του Γιβραλτάρ
Το Γιβραλτάρ βρισκόταν υπό μαυριτανική κυριαρχία για 700 χρόνια μέχρι τον 15ο αιώνα, όταν κατακτήθηκε από τον δούκα της Medina. Το 1704, κατά τη διάρκεια του πολέμου της ισπανικής διαδοχής, το βρετανικό ναυτικό κατέλαβε το Γιβραλτάρ. Οι περισσότεροι πολίτες της πόλης άφησαν την πόλη. Στη συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713, η Ισπανία παραχώρησε το Γιβραλτάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και συνεχίζει να επιθυμεί το βράχο εξ ου κι έκανε αρκετές προσπάθειες να ανακτήσει τον έλεγχό του.
Το 1967 διεξήχθη δημοψήφισμα στο Γιβραλτάρ σχετικά με την κυριαρχία της αποικίας και η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε να παραμείνουν Βρετανοί. Δύο χρόνια αργότερα, ο Φράνκο έκλεισε τα σύνορα μεταξύ Γιβραλτάρ και Ισπανίας. Το 1982 οι περιορισμοί άρχισαν εν μέρει να υποχωρούν και το 1985 τα σύνορα ανοίχτηκαν πλήρως.
Ο Βράχος
Με ύψος 416 μέτρα (πιο ψηλός από τον Πύργο του Άιφελ και το Empire State) προσφέρει εντυπωσιακή θέα και μια άλλη οπτική μιας και μπορείς να δεις απέναντι το Μαρόκο. Ο βράχος του Γιβραλτάρ έχει και μόνιμους κατοίκους που δεν είναι άλλοι από τους πιθήκους Μακάκος Μπάρμπαρι. Πάνω στον βράχο – μπορείς ν’ ανέβεις με το τελεφερίκ και να κατέβεις με τα πόδια – υπάρχει καφετέρια- εστιατόριο και αποβάθρες για να δεις ανεμπόδιστος την θέα. Αξίζει να επισκεφθείς και το σπήλαιο St Micheals.
Οι πίθηκοι Barbary Macaques
Οι πίθηκοι είναι ελεύθεροι στον βράχο οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους συναντήσεις. Απαγορεύεται να τους ταΐζεις. Είναι περίπου 230 στον αριθμό και πρόκειται για το μόνο άγριο είδος πιθήκων στην Ευρώπη. Το όνομα Μπαρμπάρι προκύπτει από την λέξη «Βέρβεροι» που είναι οι Μουσουλμάνοι του Μαρόκο. Ο μύθος λέει ότι όσο υπάρχουν εκεί οι πίθηκοι θα βρίσκονται στο Γιβραλτάρ και οι Βρετανοί.
Το αεροδρόμιο
Μόλις 500 μέτρα από το κέντρο του Γιβραλτάρ, βρίσκεται ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο. Ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης βρίσκεται καταμεσής του πιο πολυσύχναστου δρόμου της χερσονήσου. Αυτό έχει ως συνέπεια η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ουίνστον Τσόρτσιλ του Γιβραλτάρ να διακόπτεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, για περίπου ένα δεκάλεπτο τη φορά, προκειμένου να μπορέσουν τα αεροπλάνα να προσγειωθούν.
Βόλτα στην πόλη
Οι περιπλανήσεις στην πόλη, θα σας θυμίσουν κάτι από Αγγλία. Ωραίο σημείο για να απολαύσει κανείς το γεύμα του είναι η μαρίνα στο Ocean Village. Στο Γιβραλτάρ υπάρχει και ένα μικρό μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ίσως σάς φανεί ενδιαφέρον.