ΑρχικήΔιάφοραΚορωνοϊός: Προς παράταση του lockdown

Κορωνοϊός: Προς παράταση του lockdown

Την Παρασκευή οι οριστικές αποφάσεις

Το lockdown θα παραταθεί, άφησαν να εννοηθεί τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και η  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

«Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα πάμε βήμα βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας», απάντησε απόψε o Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σε ερώτηση για το χρόνο που θα αρθεί το lockdown.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά η εικόνα για όσα έγιναν δύο εβδομάδες πριν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αυτό δικαιολογεί και την αύξηση των κρουσμάτων».

Την αύξηση, επίσης, αυτή, απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στην αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, αλλά και στις πορείες που έγιναν, όπως είπε. «Όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυξάνονται και τα κρούσματα αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον» τόνισε.

Ο υπουργός υγείας επισήμανε πως η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα γι’ αυτό και στην περιοχή αυτή είναι σημαντική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε, τις προηγούμενες δύο μέρες παρατηρήθηκε ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, με 168 εισαγωγές την Τρίτη και 180 την Δευτέρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα είναι κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών ΜΕΘcovid στη Αττική. Είναι κατειλημμένες οι 235 από τις 262.

Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των μέτρων θα μειώσει τη θνητότητα, τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα μας γυρίσει σε μία κανονική ζωή, αλλά ακόμα χρειάζεται υπομονή επισήμανε, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 790.586 εμβολιασμοί, ενώ σήμερα αναμένεται πάνω από 31.000 άνθρωποι να εμβολιαστούν. Επίσης είπε ότι ήδη έχουν επιβεβαιωθεί για εμβολιασμό 1.486.479 ραντεβού και χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα «Ελευθερία» όπως αυτό εξελίσσεται.

Κοτανίδου: Δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχιστεί το lockdown

Κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα μείνει αβοήθητος εκτός περίθαλψης για τον κορωνοϊό», συμπλήρωσε εμφατικά η καθηγήτρια Εντατικής θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία συμμετείχε στην αποψινή ενημέρωση του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η ίδια, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα συνεχιστεί το lockdown αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα». Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε αν δεν είχαμε πάει στο lockdown», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός τους ίσως να ήταν πολύ μεγαλύτερος.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να τηρήσει το lockdown όπως το έκανε στην αρχή της πανδημίας» τόνισε και πρόσθεσε πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με την ίδια προσοχή καθώς υπάρχει πλέον μια σχετική χαλάρωση.

Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτονται τα μέλη της επιτροπής για το τέλος της εβδομάδας και αν θα συνεχιστεί το lockdown, τόνισε ότι «το βασικό μέλημα της επιτροπής είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όμως οι αριθμοί δεν μας αφήνουν αυτή την δυνατότητα». Παρά την επιθυμία μας και την ελπίδα μας να δώσουμε κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγοντας μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα γι’ αυτό θα γνωρίζουμε περισσότερα την Παρασκευή, κατέληξε.

Όλοι είμαστε κουρασμένοι είπε τέλος η κ. Κοτανιδου, αλλά «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας στο σπίτι μας όπως συνηθίζαμε».

Πηγή: ethnos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

22,501ΥποστηρικτέςΚάντε Like
6,323ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
70ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
123ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ