10.2 C
Thessaloniki
Τετάρτη 14 Απρίλιος 2021, 05:38
ΑρχικήΠοδόσφαιροΑποκάλυψη-βόμβα: Δυο χρόνια «φεσώνει» το Δημόσιο ο Ολυμπιακός για το Καραϊσκάκη

Αποκάλυψη-βόμβα: Δυο χρόνια «φεσώνει» το Δημόσιο ο Ολυμπιακός για το Καραϊσκάκη

Κίνημα «Δεν πληρώνω» εφαρμόζει για να παίζει τσάμπα στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός. Όχι μόνο δεν καταβάλλονται τα δάνεια αλλά από 01/01/2019 αρνείται να πληρώσει και το 15% προς το Δημόσιο από τις εισπράξεις εισιτηρίων και πινακίδων.

Χρέη δύο ετών της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς το δημόσιο για το “Γ.Καραϊσκάκης”, αποκαλύπτει η εφημερίδα “Documento”.

Στη συμφωνία που είχε γίνει το 2004 ανάμεσα στην τότε διοίκηση της “ερυθρόλευκης” ΠΑΕ, επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη και την κυβέρνηση Σημίτη, προβλεπόταν ότι ο Ολυμπιακός για 15 χρόνια δεν θα πλήρωνε ενοίκιο στο δημόσιο για τη χρήση του φαληρικού γηπέδου. Το στάδιο μετατράπηκε σε αμιγώς ποδοσφαιρικό και στη σύμβαση παραχώρησης αναφερόταν ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 η ΠΑΕ θα κατέβαλε στο δημόσιο το 15% των εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημιστικές πινακίδες στο “Γ.Καραϊσκάκης”. 

Όπως είχε διαρρεύσει εκείνη την περίοδο, τα χρήματα που θα κατέβαλε ο πειραϊκός σύλλογος θα κατέληγαν στο ταμείο της ΓΓΑ. Ωστόσο για την παραχώρηση του γηπέδου στην πειραϊκή ΠΑΕ για 49 χρόνια, υπήρξε γραπτή δέσμευση από τον τότε ΓΓ των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, Κώστα Καρτάλη ότι θα δινόταν ως αντάλλαγμα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ο Άγιος Κοσμάς. Αυτή βέβαια η δέσμευση γράφτηκε στο… χιόνι. 

Το “Γ.Καραϊσκάκης” ανήκε στην ΕΟΕ και ήταν το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της. Η διοίκηση του Σπύρου Καπράλου έχει συναντηθεί για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και καιρό με τον Λευτέρη Αυγενάκη, θέτοντας αίτημα τα έσοδα από το φαληρικό γήπεδο να καταβάλλονται στην ΕΟΕ αντί στο δημόσιο, για την προετοιμασία των αθλητών που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΟΕ πως έχει συστήσει επιτροπή υπό την προεδρία του ΓΓΑ Γιώργου Μαυρωτά, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνουν συζητήσεις με εκπροσώπους του Ολυμπιακού για το αντίτιμο του ενοικίου που θα πληρώνει ο σύλλογος για τη χρήση του γηπέδου. Το ότι συστάθηκε πάντως η εν λόγω επιτροπή, σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην ισχύσει τελικά η προηγούμενη συμφωνία και ίσως ο Ολυμπιακός να πληρώνει ένα ετήσιο εφάπαξ ποσό ή μικρότερο ποσοστό από τα εισιτήρια και τις διαφημιστικές πινακίδες. 

Η ουσία πάντως είναι ότι, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εδώ και δύο χρόνια οι Πειραιώτες αγωνίζονται στην έδρα τους χωρίς να πληρώνουν στο δημόσιο όσα προβλέπει η συμφωνία. Σε αυτό, πρέπει να προστεθούν και τα δάνεια για την κατασκευή του γηπέδου που επίσης δεν πληρώνονται λόγω της κόντρας Μαρινάκη-Κόκκαλη, που ο ένας ρίχνει στον άλλο την ευθύνη. 

Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί μια νομοθετική ρύθμιση που μοιάζει να «κουμπώνει» το χρέος με βελτιωτικά έργα αν το αποφασίσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 26/2, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αθλητικές ανώνυμες εταιρείες μπορούν, ύστερα από άδεια της ΕΕΑ: α) να χρηματοδοτούν τα ιδρυτικά τους αθλητικά σωματεία για τον σκοπό της ανέγερσης, ανακατασκευής ή και συντήρησης των αθλητικών τους εγκαταστάσεων. β) Να αναθέτουν με δική τους αποκλειστική δαπάνη, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της επιλογής τους, την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ιδρυτικό τους αθλητικό σωματείο (…). Οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες συνυπολογίζονται στο μίσθωμα, το οποίο συμφωνείται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης που αφορά τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων. Το συμφωνηθέν μίσθωμα για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης δεν δύναται να είναι μικρότερο από την αξία των συνολικών δαπανών που πραγματοποιούνται». 

Εν ολίγοις, σε ένα γήπεδο που μπήκε με το γνωστό σκάνδαλο του 2004, δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια λόγω της αντιπαλότητας Μαρινάκη-Κόκκαλη, και από το 2019 αποφάσισε ότι δεν καταβάλει και το 15% που αναλογεί στο Δημόσιο από την τότε… σύμβαση που υποτίθεται θα προστάτευε το κράτος!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

16,901ΥποστηρικτέςΚάντε Like
6,322ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
60ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
72ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ