ΑρχικήΔιάφοραΤι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για τα κρούσματα : Προς παράταση του...

Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για τα κρούσματα : Προς παράταση του lockdown στην Αττική – Δεδομένη η χρήση διπλής μάσκας

Δεν είναι καλά τα πρώτα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, οι οποίοι και συνεδριάζουν σήμερα.

Ειδικότερα παρά το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση στα κρούσματα, τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών «δείχνουν» πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση στις διαγνώσεις.

Αναμένεται επομένως τα κρούσματα να αυξηθούν την τελευταία εβδομάδα του lockdown, το οποίο λήγει τυπικά στις 28 Φεβρουαρίου.

Δυστυχώς όμως τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων πιθανώς να οδηγήσουν σε παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα οι μεταλλάξεις φαίνεται πως έχουν «εισχωρήσει» σε αρκετές κοινότητες της χώρα μας προκαλώντας πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν χθες στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.

Σημειώνεται ότι από 530 που ήταν τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην τελευταία σχετική ενημέρωση, τώρα έχουν εκτοξευτεί στα 811, καθώς εντοπίστηκαν 281 νέα κρούσματα. Τα κρούσματα αυτά βρέθηκαν την περίοδο από 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε 454 νέα επιλεγμένα δείγματα.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τέσσερις είναι οι πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Από τα 281 νέα στελέχη, η συντριπτική πλειονότητα (τα 269) αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).

Σε συναγερμό η Θάσος λόγω των μεταλλάξεων

Την ίδια ώρα η βρετανική μετάλλαξη έχει «βάλει» στο στόχαστρο τη Θάσο, καθώς παρατηρούνται πολλά κρούσματα σε μαθητές.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως το νησί αναμένεται να κοκκινήσει μαζί με τα Γιάννενα και την Κάλυμνο καθώς εκεί το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Δεδομένη η σύσταση για διπλή μάσκα

Οι «33» της επιτροπής πάντως αναμένεται να προχωρήσουν και σε αποφάσεις για την προφύλαξη των πολιτών από τις μεταλλάξεις.

Η ισχυρή σύσταση για χρήση διπλής μάσκας θεωρείται δεδομένη σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ.

Η χρήση της διπλής μάσκας συζητείται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς μερίδα των ειδικών συμφωνεί να γίνει υποχρεωτική στα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ.

Το CDC άλλωστε ήδη μιλά για τα πιθανά οφέλη από τη χρήση της διπλής μάσκας, ωστόσο έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις για την χρήση της.

Αυτές αφορούν ορισμένους κανόνες για το ποιοι τύποι μάσκας πρέπει να ΜΗΝ συνδυάζονται.

Όταν τοποθετείτε μάσκες σε στρώσεις, το CDC λέει ρητά ότι πρέπει να μην χρησιμοποιείτε δύο μάσκες μίας χρήσης. Γιατί; Επειδή δεν αυξάνετε την συνολική προστασία. Σύμφωνα με το CDC, «οι μάσκες μίας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά. Το να φορέσετε περισσότερες από μία δεν θα βελτιώσει την εφαρμογή τους». Για να εφαρμόζει μια μάσκα σφιχτά, πρέπει να κάθεται πάνω από τη μύτη σας, κάτω από το πηγούνι σας και στα μάγουλά σας χωρίς να αφήνει κενά.

Επίσης το CDC προτείνει την χρήση μάσκας μίας χρήσης ΚΑΤΩ από μια υφασμάτινη μάσκα.

Όταν το κάνετε αυτό, «η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας ώστε να κολλάει στο πρόσωπό σας», αναφέρουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνει σχετική έρευνα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell έδειξε ότι οι άνθρωποι πρέπει “να φορούν μια υφασμάτινη μάσκα σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Η χειρουργική μάσκα δρα ως φίλτρο και η υφασμάτινη μάσκα ως επιπλέον στρώμα διήθησης βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή«. Εφόσον και οι δύο αυτές μάσκες ταιριάζουν καλά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού με τουλάχιστον κατά 90% αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν φορέσετε τις μάσκες ανάποδα, αλλάζει η εφαρμογή τους και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

22,501ΥποστηρικτέςΚάντε Like
6,323ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
70ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
123ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ