ΑρχικήΠοδόσφαιρο"Νικητής επί της διαδικασίας ο ΠΑΟΚ"

“Νικητής επί της διαδικασίας ο ΠΑΟΚ”

Ο νομικός και καθηγητής αθλητικού δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης μίλησε στο Metropolis Fm 95,5 και μεταξύ άλλων όσον αφορά την υπόθεση πολυιδιοκτησίας είπε πως νικητής επί της διαδικασίας είναι ο ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Όλο αυτό τον καιρό δεν μπήκε στην ουσία της η υπόθεση. Το CAS είχε τη δυνατότητα να μπει στη ουσία και δεν το έκανε. Διαφωνώ με αυτή την εξέλιξη, αλλά ίσως είναι μια εύστοχη απόφαση γιατί έχει έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το φέρνει πίσω στην εφέσεων και ζητάει να μπουν στην ουσία. Υπάρχουν σχετικοί κανόνες δικαίου για αυτό και αποφάσισε ότι οι υποθέσεις θα πρέπει να εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο και μετά να πηγαίνουν στο δικαστήριο της Λωζάνης. Το CAS ήθελε πρώτα να μπει η εφέσεων στην ουσία, διότι το πάνελ στο CAS θέλει να δει και το σκεπτικό των ανθρώπων και δε θα ήθελε στην στιγμή αυτή να πάρει απόφαση και να μπει στην θέση των ανθρώπων αυτών».

“Εύστοχη παρατήρηση. Έχει αφαιρεθεί ο κανόνας πολυιδιοκτησίας από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, οπότε πρέπει να ψάξει τον κανόνα της UEFA αλλά και τη νομολογία του CAS και θα αποτελέσει οδηγό για την υπόθεση. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις πολυιδιοκτησίας που έχουν απασχολήσει. Και επικουρικά ίσως πρέπει να κοιτάξει και την έκθεση της ΕΕΑ για να πάρει ενδεχομένως κάποια σημεία».

Για το αν είναι εκτεθειμένη η ΕΕΑ:

«Εκτεθειμένη περισσότερο είναι η ΕΠΟ, δε γνωρίζω για ποιο λόγο θέλει να υιοθετεί εκθέσεις μιας επιτροπής που είναι κρατικό όργανο που δεν έχει εξουσία να επιβάλλει ποινές και δεν είναι δεσμευτικές. Προφανώς δεν ήθελε να πάρει απόφαση, έχοντας το σκεπτικό «να μην αδικήσω κανέναν, ούτε να μπλέξω». Όμως η ΕΠΟ είναι κυρίαρχος, άρχοντας και πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες αυτούς και να τους υιοθετεί. Πρέπει ο ίδιος κανόνας να υπάρχει και στο δίκαιο κανόνων της ΕΠΟ».

Για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει:

«Να ξεπεράσουμε το σκόπελο και να δούμε αν θα αποφασίσει πάλι η εφέσεων. Αυτό το ξέρει μόνο η επιτροπή. Και στο παρελθόν αποφάσισαν να μην αποφασίσουν. Μπορεί να γίνει η διαδικασία όπως έπρεπε από την αρχή, να εξετάσει τους μάρτυρες, να αποφασίσει αν είναι αντίδικος ο Ολυμπιακός και αν κρίνει ότι υπάρχει παράβαση, ότι υπάρχει πιθανότητα να εφαρμόσει την ίδια ποινή η να υπάρξει κι άλλη ποινή. Όλα τα δεδομένα είναι στο τραπέζι. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το CAS δεν έκρινε την πολυιδιοκτησία, αλλά ότι δεν έκανε σωστά τη διαδικασία και ότι δεν μπορείς να αφαιρείς επτά βαθμούς χωρίς να δικάσεις. Άρα, πάμε πάλι στο μηδέν».

Για το αν θα είναι εφέσιμη η νέα απόφαση:

«Αν δεν έχουν αλλάξει τους κανόνες, μπορεί μια ομάδα να προσφύγει στο CAS επί της απόφασης της εφέσεων. Θα υπάρχει πάντοτε κάποιος αδικημένος και θα έχει δικαίωμα να την προσβάλλει».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος η υπόθεση να πάει στη νέα σεζόν:

«Θα το κρίνει η εφέσεων. Είναι ορατός ο κίνδυνος. Επειδή όμως η υπόθεση έχει ξεκινήσει, το πιο σωστό θα ήταν να αφαιρεθούν από αυτή τη σεζόν και πρέπει να πάει γρήγορα. Είναι νικητής επί της διαδικασίας ο ΠΑΟΚ. Αποδείχθηκε στο αθλητικό δικαστήριο αυτό. Αλλά επί της ουσίας δεν είναι κανένας ακόμη».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

22,501ΥποστηρικτέςΚάντε Like
6,323ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
70ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
122ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ