ΑρχικήΠοδόσφαιροΤα εμπόδια για τη Νέα Τούμπα

Τα εμπόδια για τη Νέα Τούμπα

Η Νέα Τούμπα εξακολουθεί να κολλάει στην… μετακόμιση του ΠΑΟΚ στο Καυταντζόγλειο και στη νομοθετική ρύθμιση που χρειάζεται για να καθοριστεί το μίσθωμα.

Ο Σεπτέμβριος του 2019… τρέχει και η κατασκευή της Νέας Τούμπας είναι ένα ζήτημα που δεν τρέχει όσο γρήγορα θα έπρεπε. Η αναφορά του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, περί αρωγής στο θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, άνοιξε πάλι τη συζήτηση. Η FORZA παρουσιάζει όλο το ρεπορτάζ για το διπλό μέτωπο που έχει προκύψει με το χωρικό σχέδιο που προχωράει, αλλά και τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν για την αναγκαστική μετακόμιση στο Καυταντζόγλειο.


Ας τα δούμε αναλυτικά…

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ

Το πρώτο σκέλος όλου του σχεδίου που σχετίζεται με την κατασκευή του νέου γηπέδου, είναι γνωστό ότι αφορά το ειδικό χωρικό σχέδιο. Πρόκειται δηλαδή για το εργαλείο εκείνο του επενδυτή, μέσα από το οποίο θα ρυθμιστούν χωροταξικά θέματα, που και τι ακριβώς θα γίνει στην έκταση που διαθέτει. Αυτό ρυθμίζει όλα τα πολεοδομικά στοιχεία, ακόμη και τις κυκλοφοριακές ή περιβαλλοντολογικές, μελέτες που είναι απαραίτητες για κάθε έργο.

Από τον περασμένο Ιούνιο το ειδικό χωρικό σχέδιο για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ έχει προεγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι αυτή η πρώτη έγκριση αφορά δύο μεγάλες πολεοδομικές ενότητες.

Η μία είναι αυτή γύρω από το γήπεδο, που περικλείεται από τις οδούς Μικράς Ασίας, Γρηγορίου Λαμπράκη, Διογένους, Παπαηλιάκη και Αδαμίδου και η δεύτερη είναι η επονομαζόμενη και ως “αλάνα” της Τούμπας. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι στην πρώτη περιοχή εγκρίνεται και επιτρέπεται να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, φυσικοθεραπεία και φυσική κεντρική αποκατάσταση.

Στη δεύτερη περιοχή, εκεί που είναι η αλάνα της Τούμπας, προβλέπεται να γίνονται διάφορες δράσεις πρόνοιας, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί χώροι όπως και χώροι συνάθροισης κοινού και εστίασης. Ο συντελεστής δόμησης για την περιοχή του γηπέδου είναι 1,8 ενώ για την υπόλοιπη περιοχή, τη λεγόμενη αλάνα της Τούμπας, είναι 0,05.

Πέρασε ο καιρός, ο φάκελος του έργου βρίσκεται στις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου, απ’ όπου κατά το Νοέμβριο προβλέπεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση. Εκεί μπορεί να κατατεθούν και οι όποιες ενστάσεις έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης ή φορέας. Ο τελικός σκοπός όλων αυτών των γραφειοκρατικών διαδικασιών είναι η έκδοση προεδρικού διατάγματος που μπορεί να βγει και μέσα στις αρχές του 2020.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ

Και ενώ προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις όλα αυτά τα σύνθετα και γραφειοκρατικά ζητήματα, στάσιμο έχει μείνει το θέμα μίσθωσης του Καυταντζογλείου. Ακόμη και τώρα κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει πώς ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει για τη μίσθωσή του και πώς θα γίνουν τα απαραίτητα έργα για την χρήση του από την ασπρόμαυρη ΠΑΕ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από νομοθετική ρύθμιση μέσα από την οποία ή θα καθορίζεται το ποσό που ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει μηνιαίως, ή πώς αυτό θα συμψηφιστεί με τα έργα που ο ΠΑΟΚ θα κάνει στο στάδιο.

Αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει και είναι το άλυτο πρόβλημα το οποίο σύντομα θα αποδειχθεί αν η νυν Κυβέρνηση θέλει ή δεν θέλει να επιλύσει.

Όταν όλα αυτά τακτοποιηθούν, ή παράλληλα με αυτά, ο ΠΑΟΚ θα αναθέσει το έργο σε αρχιτεκτονικό γραφείο, κάτι που τώρα δείχνει να είναι το πιο απλό βήμα από όλα όσα τελικώς χρειάζονται.

Με αυτά και με αυτά, μέσα στους προσεχείς μήνες και μέχρι το τέλος του 2019 θα αποδειχθεί αν το καλοκαίρι του 2020 μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες ή αν θα υπάρξει νέα σημαντική καθυστέρηση.

ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;

Σε μια περίοδο που άλλες ΠΑΕ πληρώνουν 250 χιλιάδες για το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να πληρώσει το εξαπλάσιο(!) για το Καυτανζόγλειο

Την δεδομένη χρονική στιγμή γίνεται κατανοητό ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα για την πρόοδο της κατασκευής νέου γηπέδου, είναι το πώς και το πότε ο ΠΑΟΚ θα μετακομίσει στο Καυταντζόγλειο. Ο ΠΑΟΚ ζητάει τα αυτονόητα και αξίζει να γνωστοποιήσουμε πόσο… απλά και εύκολα ενοικιάζεται το ΟΑΚΑ σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Τον περασμένο Μάιο, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης δήλωνε στη FORZA: «Το ΟΑΚΑ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το Καυτανζόγλειο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η ΑΕΚ κι ο Παναθηναϊκός πληρώνουν ένα φιξ ποσό ως ενοίκιο, στο Καυτανζόγλειο δεν γίνεται. Στην πράξη θα πρέπει να πληρώνουμε πολύ περισσότερα απ΄ ότι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, για ένα γήπεδο, που είναι σχεδόν το μισό από το ΟΑΚΑ. Υπάρχει καλή διάθεση από την κυβέρνηση, πιστεύω το θέμα θα λυθεί».

Αυτό ήταν και είναι το πρόβλημα, για ένα ζήτημα που η κυβέρνηση είχε καλή διάθεση να επιλύσει. Η Κυβέρνηση όμως άλλαξε και… περιμένουμε να διαπιστώσουμε τι προτίθεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Στα εγκαίνια της περασμένης εβδομάδα ο Πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής. Και περιμένουμε την ωρίμανση των σχετικών μελετών από τη διοίκηση της ομάδας ως φορέα υλοποίησης του έργου».

Επειδή αναφέρθηκε όμως πρέπει να τονίσουμε ότι: Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει υποχρέωση να καταβάλει στο ΟΑΚΑ 250.000 ευρώ.

Ο δε Παναθηναϊκός για τη σεζόν 2018-19 έδωσε ποσό κοντά στις 270.000 ευρώ για τη χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου ως «ενοίκιο».

Από την άλλη, με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αν ο ΠΑΟΚ μετακόμιζε φέτος στο Καυτανζόγλειο, θα έπρεπε να πληρώσει εν ενοίκιο, ένα ποσό κοντά στο 1.500.000 ευρώ! Το εξαπλάσιο απ΄ αυτό που δίνουν οι άλλες ομάδες στο ΟΑΚΑ!

Η διαφορά είναι πως ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν σύμβαση για «φιξ» ενοίκειο, ενώ ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πληρώνει για κάθε παιχνίδι ποσοστό (10%-15%) για εισιτήρια, διαρκείας και διαφημίσεις!

ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟΥ…

Στο όλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μίσθωση και χρήση του Καυταντζογλείου η διοίκηση του σταδίου δείχνει να έχει πρόβλημα λειτουργίας με τον πρόεδρο Απόστολο Μητιντζή να δηλώνει πολλές φορές ότι έχει δεμένα τα χέρια και δεν μπορεί να πράξει όπως θα έπρεπε με κίνδυνο να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Επί της ουσίας έχει επικαλεστεί πολλές φορές τα όρια που του βάζει ο νόμος.

Σε κάθε περίπτωση και η διοίκηση του Εθνικού Σταδίου μπορεί και πρέπει να προτείνει λύσεις. Είτε θα τις αποφασίσει, είτε θα προχωρήσει με βάση αυτές, είτε θα τις επικυρώσει εφόσον αυτές εγκριθούν από τη ΓΓΑ, πρέπει και η διοίκηση να ασχοληθεί πολύ πιο σοβαρά και επισταμένα με ένα ζήτημα που εκκρεμεί τόσους μήνες.

Η διοίκηση του Καυταντζογλείου όπως ανανεώθηκε από τον Αύγουστο του 2018 αποτελείται από τους: Απόστολο Μητιντζή (πρόεδρο). Τσίφκα Στέφανο, Εμμανουήλ Γεώργιο, Κεραμιδά Παντελή, Παπαϊωάννου Ζαχαρία, Κραστάνα Γεώργιο, Κόλλια Ηρακλή. Η θητεία τους ανανεώθηκε πέρυσι, αλλά ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η νέα Κυβέρνηση σκέφτεται και το ενδεχόμενο αλλαγών.

Τι θα γίνει άραγε αν προκύψουν και τέτοιες κινήσεις, για μία διοίκηση που πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε θέματα που… για άλλους θα είχαν επιλυθεί πολύ πιο εύκολα;

ΠΗΓΗ:FORZA

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

22,475ΥποστηρικτέςΚάντε Like
6,738ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
71ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
118ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ